Ce înseamna WTA?
iunie 3, 2021

Asociația de tenis feminin „Women’s Tennis Associaton”, cu prescurtarea „WTA” este organizația principală a tenisului profesional feminin la nivel mondial.

WTA este formată din mai mult de 1650 de jucătoare care reprezintă aproximativ 85 de națiuni, toate concurând pentru a câștiga puncte de clasare WTA și titluri de turneu prestigioase.

Ce înseamnă WTA

Ce înseamnă WTA – ISTORIA WTA

Billie Jean King era o jucătoare de tenis de performanță, la sfârșitul anilor 1960. Aceasta a câștigat mai multe titluri și a fost intervievată în mass-media. Ea a fondat WTA, pe baza principiului de oportunitate egală.

La primul Open Wimbledon, diferența dintre premii era mare, în favoarea bărbaților

Existau două circuite profesionale de tenis, și anume:

  • Campionatul Mondial de tenis (WCT) – care era doar pentru bărbați
  • Liga Națională de Tenis (NTL) – unde jucau și femeile

Federația Internațională de Tenis (ITF) a impus apoi mai multe sancțiuni grupului:

  • femeilor nu li s-a permis să joace în Cupa Wightman în 1968 și 1969
  • USLTA nu le-a inclus pe Casals și King în clasamentul lor în acei ani

În anii 1970 diferența de salarizare a crescut.

King a spus "Promotorii câștigau mai mulți bani decât femeile. Jucătorii de tenis de sex masculin câștigau mai mulți bani. Toată lumea câștiga mai mulți bani în afară de femei".

9 femei (inclusiv Billie King) împreună cu Heldman, și-au creat apoi propriul turneu la Houston ,Circuitul Virginia Slims, care va deveni în cele din urmă Turul WTA.

Acesta a fost primul turneu feminim din lumea sportului alb. Sponsorizarea a venit de la Virginia Slims (Philip Morris) cu premiul total 7.500 dolari. Turneul a fost câștigat de Rosie Casals când a învins-o pe Judy Dalton.

Oportunitățile financiare crescute au permis evoluții inovatoare și în alte sporturi feminine

WTA a fost fondat la o întâlnire organizată de Billie Jean King, cu o săptămână înainte de Campionatele de la Wimbledon din 1973. Această întâlnire a avut loc la hotelul Gloucester din Londra.

În 1975, WTA și-a mărit statura financiară prin semnarea unui contract de diuuzare de televiziune cu CBS, primul din istoria WTA.

Au urmat noi evoluții financiare.

  • în 1976, Colgate și-a asumat sponsorizarea circuitului din aprilie până în noiembrie
  • în 1979 Avon a înlocuit-o pe Virginia Slims ca sponsor al circuitului de iarnă și, în primul său an, a oferit cel mai mare fond de premii pentru un singur turneu, 100.000 de dolari pentru Campionatele Avon, din istoria tenisului WTA

Circuitul WTA a continuat să se extindă în acești ani. În 1971, King a devenit prima sportivă de sex feminin care a depășit câștigurile de 100.000 de dolari pentru un singur an.

Chris Evert a devenit prima sportivă de sex feminin care a câștigat peste 1.000.000 de dolari în câștigurile din carieră în 1976. Până în 1980, peste 250 de femei jucau profesional, iar circuitul era format din 47 de evenimente globale, oferind un total de 7,2 milioane de dolari în premii.

Simonei Halep devenit prima româncă lider mondial în WTA

Numele României este nelipsit din elita tenisului mondial feminin datorită Simonei.

Ea a câștigat Roland Garros în 2018, Wimbledon în 2019 și a devenit prima româncă lider în WTA.

Citește și De ce să îți înscrii fetița la tenis

0 Comments

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ro_RORO