Ce să faci când ai emoții la tenis
octombrie 21, 2021

Te-ai întrebat vreodată ce să faci când ai emoții la jocul de tenis, și prin urmare, simți că te țin departe de performanță? Latura mentală are o mare influență asupra rezultatelor tenisului. Dacă ne uităm la marii jucători de tenis, putem vedea că mulți dintre ei au aceleași abilități tehnice sau fizice, dar doar câțiva dintre ei sunt capabili să câștige în mod constant meciuri. Ce anume face diferența între ei?

La toate nivelurile de joc, a avea abilități mentale puternice este un mare avantaj, așa că toți jucătorii ar trebui să se străduiască să învețe despre ei și depună efort pentru a le obține.

Nu există nicio îndoială că lipsa controlului emoțional poate face chiar și jucătorii avansați să piardă meciul. Nu contează dacă știi să joci dinainte sau poți alerga două ore consecutive, deoarece dacă îți lași emoțiile să joace rolul vital pe teren, nu vei obține niciodată rezultatele dorite. Mintea decide cu privire la acțiunile luate, astfel încât antrenamentul mental trebuie inclus în programul săptămânal pentru a garanta îmbunătățirea vizibilă și rezultatele bune.

Urmărirea meciurilor în timpul turneelor ​​este o oportunitate excelentă de a descoperi diferite aspecte pe care fiecare jucător le poate îmbunătăți în performanța lor. De la aspecte tehnice la abilități mentale, dacă suntem atenți la detalii, putem obține informații valoroase pentru următoarea sesiune de practică. 

Unul dintre domeniile cu care se luptă mulți jucători este controlul emoțional. Sunt capabili să joace foarte bine și dintr-o dată, după o greșeală ușoară, performanța lor scade semnificativ, așa că pierd cinci sau șase jocuri la rând. Nu are legătură cu pierderea abilităților tehnice sau tactice – motivul pentru care se întâmplă căderi este faptul că mintea jucătorului este controlată de emoții.

Fiecare jucător este diferit, la fel și reacțiile lor emoționale. Cu toate acestea, toți jucătorii ar trebui să lucreze la controlul emoțional pentru a se asigura că reacțiile lor nu vor fi responsabile pentru pierderea punctelor cruciale. Uneori, unul sau două puncte din meci decid câștigătorul, așa că jucătorii nu ar trebui să permită emoțiilor lor să preia conducerea. Jucătorii trebuie să înțeleagă că pot controla emoțiile, dar trebuie să o facă în mod conștient, folosind tehnici specifice disponibile.

1. Fii conștient de latura ta emoțională

Este imposibil să lucrezi la ceva de care nu suntem conștienți. Pentru a juca bine, trebuie să vă asigurați că înțelegeți când luați decizii tactice greșite și, de asemenea, când se întâmplă emoțiile negative. De fiecare dată când te enervezi, frustrezi sau demotivezi, trebuie să știi că este momentul să aplici cunoștințe specifice.

2. Folosește timpul disponibil

brown wooden framed hour glass
Photo by Ron Lach on Pexels.com

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac jucătorii în timp ce nu controlează emoțiile, este grăbirea. Procesul este destul de simplu – fac o greșeală, se enervează și merg imediat la linia de bază pentru a juca un alt punct. Dacă vrei să îți controlezi emoțiile și să joci mai bine, trebuie să profiri de timpul disponibil între puncte și jocuri pentru a îți lăsa mintea să fie in starea optimă.

3. Respiră 

ce să faci când ai emoții
Photo by Olya Kobruseva on Pexels.com

Una dintre cele mai bune metode pentru a ține emoțiile sub control este respirația. Respirația este un proces natural necesar pentru a trăi, dar sportivii nu folosesc întotdeauna cel mai eficient mod de respirație. Când se enervează sau se stresează, corpul uman tinde să respire mai puțin și repede. Asta nu ajută să scapi de emoții. Pentru a se liniști și a rămâne mai relaxați, jucătorii ar trebui să aplice o tehnică de respirație lentă pentru a regla ritmul de inspirație și expirare a aerului și pentru a obține controlul asupra minții și corpului lor.

4. Practică regulat controlul emoțional

curs de tenis beneficii

Nu poți avea un serviciu excelent dacă îl practici o dată pe săptămână. Aceeași abordare funcționează și pentru controlul emoțional. Fiecare situație din viața noastră creează răspunsul nostru și de multe ori se bazează pe emoții. De aceea, a fi consecvent cu practica conștientă atât pe teren cât și în afara terenului este cel mai bun mod de a obține rezultate vizibile. 

Tenisul este cu siguranță printre sporturile în care aspectul mental este o caracteristică crucială a campionilor. Totuși, nu prea mulți jucători știu și vor să îmbunătățească controlul emoțional folosind tehnici specifice. Este important să înțelegem că, fără abilități mentale solide, nici măcar cei mai buni nu vor funcționa așa cum era de așteptat. Jucătorii care pot controla ceea ce se întâmplă în capul lor vor putea controla, de asemenea, ceea ce se întâmplă în timpul meciului.

0 Comments

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ro_RORO