Repetiția e mama învățăturii în tenis
octombrie 4, 2021

Este important să se înțeleagă că repetiția e mama învățăturii, pentru a se crea obiceiuri și automatisme bune în tenis. De asemenea, este la fel de important să se cunoască și procesul de abandonare a obiceiurilor proaste pe care le-ai format deja. 

Roger Federer

Tenisul se bazează pe repetiție


Jucătorii se antrenează în fiecare zi pentru a-și dezvolta abilități care îi vor ajuta să performeze eficient în timpul competiției. Aceste abilități sunt construite pe mii de bile lovite pentru a crea obiceiuri care vor fi executate automat. Cu toate acestea, nu orice obicei este pozitiv și atunci când avem unul negativ, ar trebui să lucrăm pentru a-l schimba.

Dacă ne uităm la cei mai buni jucători din lume, putem vedea clar puterea obiceiurilor. Primul plan al lui Roger Federer este același tot timpul – partea tehnică este rezultatul unui obicei automat.

Pregătirea pentru servire a lui Rafa Nadal este celebră și repetată – parcurge aceeași pași de fiecare dată când începe punctul. Aceste exemple ne arată că, dacă se face cantitatea adecvată de repetiție, se va crea un obicei solid. Deci zicala noastră veche ”Repetiția e mama învățăturii” este de folos și poate fi urmată cu încredere!

Este important să înțelegem că obiceiurile sunt create atât în ​​mod conștient, cât și inconștient. Desigur, este mult mai eficient pentru sportivi să creeze modele conștiente pe care le pot controla, dar în timpul procesului, se creează o mulțime de obiceiuri în mod inconștient. Din păcate, majoritatea acestor obiceiuri proaste au un impact negativ asupra performanței. Motivele care stau la baza obiceiurilor atletice nesănătoase sunt numeroase: de la practici de calitate scăzută la prea multe turnee la rând, jucătorii dezvoltă abilități care le pot limita șansele pentru a obține succes.

Dacă un obicei te ajută să joci bine, ar trebui să continui cu el, atât conștient, cât și inconștient. Cu toate acestea, dacă un obicei duce la performanțe slabe, atunci trebuie să îți aloci timp pentru a trece prin procesul de schimbare a obiceiului. Nu contează dacă este o problemă tehnică cu conștientizarea directă sau tactică în timpul serviciului, obiceiul este un obicei și abordarea ar trebui să fie aceeași.

Mai jos sunt descriși patru pași de schimbare a obiceiurilor care, dacă sunt abordați corect, vor avea un impact pozitiv asupra performanței și crearea unei rutine optime.

1. Obiceiul inconștient

repetitția e mama invățăturii
Photo by cottonbro on Pexels.com

Acesta este primul pas care necesită perspectiva altei persoane. De aceea, antrenorii sunt atât de importanți în dezvoltarea jucătorilor, deoarece oferă o perspectivă externă de care jucătorii nu sunt conștienți. Jucătorii pot simți și cred că totul este în regulă, dar cealaltă persoană vede adevărata problemă din exterior – obiceiul negativ. În această etapă, jucătorii fac greșeli și nu sunt conștienți de ele.

2. Conștientizarea obiceiurilor care duc la performanță slabă

Cheia succesului în viață

După ce înțeleg problema, jucătorii încep să acorde atenție obiceiurilor defectuoase. Nu sunt încă pregătiți să o controleze și să o evite, dar cel puțin sunt conștienți de situațiile în care se întâmplă greșeala. Îi ajută să-și construiască conștiința și să înceapă să aibă un impact redus asupra procesului, acordând atenție greșelii și încercând să o corecteze.

3. Obiceiul bun conștient

repetiția e mama învățăturii

Rezultatele muncii în a doua etapă (prostul obicei conștient) sunt vizibile în această etapă. Datorită muncii conștiente, jucătorii sunt capabili să corecteze greșelile, dar numai atunci când sunt pe deplin focalizați asupra sarcinii la îndemână. Ei sunt capabili să controleze noua abilitate și o fac destul de consecvent, dar este o acțiune conștientă care trebuie să includă atât munca fizică, cât și cea mentală.

4. Obiceiul inconștient

înscrie copilul la tenis

Ultima etapă este linia de sosire a schimbării unui obicei prost într-unul bun. Trecând prin diferitele etape, conștientizând obiceiurile rele și bune și făcând repetări necesare, jucătorii încep să folosească noua abilitate chiar și concentrându-se pe alte lucruri. Mintea și corpul lor colaborează și nu au nevoie de decizii conștiente pentru a efectua acțiuni date. Asta arată că noul tipar este programat și că cel vechi a murit și a dispărut.

În calitate de jucători de tenis, ar trebui să ne străduim întotdeauna să obținem performanțe mai bune. Asta se poate realiza doar dacă munca grea este echilibrată cu analiza conștientă a jocului nostru. Înregistrând meciurile noastre sau având un antrenor privat, accesăm posibilitatea de a obține feedback important, care va sta la baza deciziei ce, când și de ce ar trebui să schimbăm. Data viitoare când trebuie să schimbi un obicei, nu te teme de el – parcurge etapele și distrează-te pe teren cu mișcări automate și eficiente.

Repetiția e mama învățăturii – deci, practică!

0 Comments

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ro_RORO