Talent sau Efort? Ce este mai important?
iulie 13, 2021

Ce este mai important – să fie un atlet cu talent sau un atlet cu abilități medii, dar care dorește să fie cel mai bun?

Talent sau efort? Trăim în epoca în care vrem totul imediat și în care credem că succesul poate apărea peste noapte. Pregătirea este cea mai importantă, împreună cu consecvența și perseverența, necesare pentru succesul pe termen lung.

Unul dintre cele mai frecvente obstacole în calea succesului este dorința inconștientă de a avea succes peste noapte. Astfel de dorințe îi fac pe oameni nerăbdători și tentați să caute scurtături. Aceste capricii au efecte devastatoare asupra performanței dar și a gândirii.

Demontarea acestor mituri este cheia.

talent sau efort

Talent sau efort? Trebuie să lăudăm în mod constant efortul

Trebuie să lăudăm asumarea riscurilor și eșecul. Devii câștigător atunci când lucrezi mai mult decât oricine altcineva și înțelegând că învățarea lecțiilor după eșec înseamnă creștere.

Să nu mai spunem copiilor noștri că sunt talentați. În schimb, să-i lăudăm pentru efortul depus. 

Și când lucrează din greu și eșuează, să ne asigurăm că explicăm că drumul spre succes trece prin multe obstacole. Abia atunci vom crea mentalitatea unui campion.

Realitatea este că cei mai mulți oameni de succes, fie ei sportivi sau oameni care luctează în alte domenii, își ating succesul mult mai mult din munca grea decât din talentul natural.

Adidas a avut la un moment dat o campanie de marketing realistă despre “Formula Succesului” în care a apărut și Leo Messi cu următoarea afirmație:

“M-am antrenat 17 ani și 144 de zile ca să devin un succes peste noapte.”

Messi talent sau efort

Succesul necesită muncă grea, curaj, umilință, răbdare, rezistență, talent, cooperare și, da, din nou muncă grea. Talentul sau oportunități care promit să ocolească oricare dintre acestea din urmă este cel mai probabil o înșelătorie care poate să ducă doar la succes pe termen scurt.

Cât de important este talentul pentru succes?

Antrenorii și părinții sportivilor au puterea de a lămuri impactul talentului. Sigur, talentul contează. Dar ceea ce contează cel mai mult este ce fac sportivii cu talentul pe care îl au. 

Dacă îl cultivă și își mențin o mentalitate de evoluție, vor vedea că efortul este un ingredient cheie pentru a-și urmări potențialul. Talentul ajută, dar, în cele din urmă, efortul te pune în joc.

Unii sportivi cu talent brut tind să se bazeze pe talent și nu se străduiesc să crească. Le lipsește motivația.

Nu la fel cu sportivii ambițioși și care depun efort. Adesea obțin rezultate prin forța voinței, sau învățând să fie mai buni, să fie mai cunoscuți și mai eficienți decât colegii lor.

Deci, de la întrebarea ce este mai important dintre talent sau efort, avem următorul răspuns:

Efortul nu poate face talentul mai puțin valoros, dar talentul devine mai puțin relevant atunci când nu este perfecționat prin muncă și perseverență. În cele din urmă, răspunsul poate sta într-o altă maximă sportivă: munca grea bate talentul atunci când talentul nu lucrează din greu.

0 Comments

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ro_RORO